Hoe je jouw sauna in topconditie houdt: tips voor onderhoud en reiniging

Gepubliceerd op: 23 maart 2023

Een sauna is een geweldige manier om te ontspannen en te genieten van de vele voordelen voor de gezondheid. Om ervoor te zorgen dat uw heteluchtbad in topconditie blijft en veilig is om te gebruiken, is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden en te reinigen. In dit artikel delen we enkele tips voor het onderhouden en reinigen van uw sauna.

 

Reinig de sauna na elk gebruik

Het is belangrijk om uw heteluchtbad na elk gebruik schoon te maken. Dit helpt niet alleen om bacteriƫn en schimmels te verwijderen, maar helpt ook om de levensduur van uw sauna te verlengen. Gebruik een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel om de banken, vloeren en wanden van de sauna schoon te maken.

 

Ventileer de sauna goed

Het is belangrijk om het heteluchtbad goed te ventileren om overtollige vochtigheid en schimmelgroei te voorkomen. Laat na elk gebruik de deur van het heteluchtbad openstaan en laat de ventilator nog ongeveer 20 minuten draaien. Dit zal helpen om de lucht te drogen en de ventilatie te verbeteren.

 

Vervang beschadigde of verouderde onderdelen

Als u merkt dat bepaalde onderdelen van uw sauna beschadigd of verouderd zijn, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen. Dit kan onder andere gaan om de saunastenen, de lampen, de thermometer en de thermostaat. Controleer regelmatig of alle onderdelen nog in goede staat zijn.

 

Gebruik de juiste reinigingsmiddelen

Gebruik alleen milde reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor saunagebruik. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen of schurende materialen, zoals staalwol, om uw sauna te reinigen. Dit kan de oppervlakken beschadigen en de veiligheid van het heteluchtbad in gevaar brengen.

 

Onderhoud de houten onderdelen

Het hout van uw heteluchtbad heeft regelmatig onderhoud nodig om in topconditie te blijven. Gebruik een speciale houtolie om het hout te beschermen tegen vocht en slijtage. Breng de olie aan met een zachte doek en laat het enkele uren intrekken voordat u de sauna weer gebruikt.

Om ervoor te zorgen dat uw heteluchtbad in topconditie blijft, is regelmatig onderhoud en reiniging essentieel. Reinig uw sauna na elk gebruik, ventileer het heteluchtbad goed, vervang beschadigde of verouderde onderdelen, gebruik de juiste reinigingsmiddelen en onderhoud de houten onderdelen van uw sauna. Volg deze tips om de levensduur van uw heteluchtbad te verlengen en te genieten van de vele voordelen van uw thuis-sauna

Meer lezen?